ГЕОГРАФСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ


ШУМЕНСКОТО ГЕОГРАФСКО ДРУЖЕСТВО

През 70-те години на ХХ век Българското географско дружество (БТД) се ориентира към децентрализация на своята дейност. Започва създаването на дружествени клонове във всеки бивш окръг на страната.
Шуменският клон на Българското географско дружество е основан в 1972 г. Учредители са 26 души, от които 13 от Шумен, 3-ма от Велики Преслав, 2-ма от Нови пазар, 1 от Каспичан и 7 от селата на тогавашния Шуменски окръг. С изключение на един училищен инспектор и трима преподаватели в Полувисшия учителски институт всички останали са работили като учители. Дотогава някои от тях са членували в БГД индивидуално. Пръв и най-дългогодишен председател (от 1972 до 1986 г.) на дружествения клон е г-жа Жечка Найденова. По-късно тя продължава активно да подпомага с идеи и опит ръководството на дружеството. За цялостния й принос към развитието на БГД - клон Шумен, през 1999 г. г-жа Найденова е избрана за негов почетен член.

Като териториално подразделение на БГД шуменският клон приема неговия устав, цели и задачи, свързани преди всичко с популяризирането на географската наука в училището и в обществото. Активната организационна дейност на ръководството (по това време негови членове са учителите Донка Йорданова, Рахми Алиев, Стоянка Димиева, Събка Петкова, Друмка Костова, Венета Василева, Мария Харизанова, Павел Костадинов и др.) довежда до бързо увеличаване на членската маса, която в средата на 80-те г. надхвърля 80 души.

“Възродителният” процес и тоталната криза в обществото предизвикаха силен отлив в популярността на всички казионни организации. В началото на 90-те г. членовете на дружествения клон рязко намаляха (13 души за 1992 г.). По това време голяма част от провинциалните клонове или се саморазпускаха, или съществуваха формално. Имаше реална опасност същото да се случи и с шуменския клон. Но любовта към географията и ентусиазмът на шуменските географи от няколко поколения победиха. Въпреки спирането на субсидиите от централното ръководство и недостига на средства дружественият клон утвърди характера си като организация на доброволно членуващи и убедени в ползата от това граждани от различни възрасти, професии и интереси. Постоянно членство от 90-те г. поддържат около 20 души, а като асоциирани членове се включват специалисти по история, физика, екология и др. Членове на ръководството и най-активни сътрудници по това време са Нели Хаджииванова, Ивайло Владев, Красимир Левков, Пенка Русева, Генчо Генов, Венета Великова.

Въпреки ограничените си ресурси БГД - клон Шумен, развива разнообразни дейности, които могат да се групират в няколко направления. През 2005 г. членовете на Общото събрание взеха решение с цел по-голяма оперативност в работата си, БГД - клон Шумен, да се преобразува в сдружение с нестопанска цел “Шуменско географско дружество”. Настоящето ръководство е в следния състав: Красимир Левков – председател, Веселин Жечев – заместник-председател, Елеонора Стоянова – член.

Шуменското географско дружество остава вярно на основната си цел – популяризирането на географията, а членовете му се считат за неразделна част от географската общност в България.

Използваме случая да пожелаем успех на всички географи в страната и да ги поздравим с предстоящия празник – Световния ден на Земята (22 април)!

Красимир Левков