ПРОБЛЕМ ЛИ Е ЗАСТАРЯВАЩОТО

И НАМАЛЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ?


През последните години анализаторите на сигурността и населението започнаха да си задават въпроса за влиянието на демографските промени в страните, които изцяло са завършили своя демографски преход, където населението все повече застарява. В Япония, САЩ и в много европейски държава сега раждаемостта е спаднала до точката, при която делът на хората в трудоспособна възраст се е свил и възрастното население е от една пета до една трета от общото. Русия, Италия, голяма част от Източна Европа и дузина други страни през последните години преживяха такъв спад на раждаемостта, че населението започна да намалява – положение, което може да бъде преодолявано в кратко време единствено чрез високо ниво на миграцията. С раждаемост съвсем малко над едно дете на жена руското население се свива с 0,7 на сто годишно – около милион души.

Въпреки това при никоя държава няма отчетливи признаци за икономическа или политическа нестабилност, свързани със застаряването на населението. (Всъщност и Япония, и Русия наскоро преживяха икономически подем.) Икономистите обаче са разтревожени от демографските прогнози, показващи, че съотношението между работещи и пенсионери в Европа вероятно ще намалее наполовина – от четири до само две, – което ще изложи на натиск пенсионните системи и заплатите. Недостигът на работни места и нарастването на заплатите в много сектори може на свой ред да се отрази на броя на донаборниците за въоръжените сили в тези страни и да доведе до недостиг на професионални войници.

В същото време разходите за здравни грижи за възрастните граждани растат с двуцифрени числа. Прогнозира се, че към 2040 г. разходите за здравеопазване и други обществени услуги за възрастните ще надхвърлят 27 на сто от брутния вътрешен продукт в Италия, Испания, Япония и Франция. А в САЩ средствата за възрастни намаляха – дефицитът между обещаното и фактически изразходваното сега достига 44 трилиона долара.

За разлика от много развиващи се държави, които се опитват да преодолеят последиците от бързия прираст на населението, повечето индустриални страни имат значителни възможности да се приспособят към предизвикателствата, свързани със застарпяващото население. Няколко европейски правителства например приеха допълнително емигранти, повишиха възрастта за пенсиониране, включиха в състава на работната сила повече жени и разшириха облагите при отглеждане на деца. А Япония прехвърли отново някои от отговорностите за грижата за възрастните върху семействата и разчита повече на технологиите при трудоемката работа.