ЗАМРЪЗВАЛО ЛИ Е ЧЕРНО МОРЕ ?

Много хора свързват Черно море с ваканция, плаж, слънце и почивка, но малцина знаят, че макар и рядко морето замръзва. Черно море е затворено море с площ 4 пъти по-голяма от България и с 2 пъти по-ниска соленост от тази на Средиземно море. В изключително студени зими става възможно морето да замръзне. Според византийски летописци най-голямото замръзване е било през втората половина на VIII в., когато е можело да се стигне пеш от българското крайбрежие до кавказкото. За последните 100 години морето е замръзвало 3 пъти — през 1929, 1942 и 1954 година.

Известният бургаски художник и учител Мильо Цуцев, роден в Бургас през 1923 г., беше любезен да сподели спомени за това рядко явление.

Господин Цуцев, кога за последен път си спомняте морето заледено?
Целият си живот съм прекарал в Бургас. През 1929 г. бях едва шестгодишен и много смътно си спомням морето като ледена пързалка. По-късно моят баща ми обясни, че дни наред температурите са били много ниски, не е имало никакъв вятър и по замръзналото море станало възможно с шейни да се стигне от Бургас до Поморие. Най-добре обаче си спомням, когато морето замръзна през 1954 г. През зимата температурите повече от 10 дни бяха под нулата и от вестниците научихме, че река Дунав напълно е замръзнала. Мисля, че беше втората половина на февруари, когато изведнъж рязко се затопли и това доведе до разчупване на дунавските ледове. Дори бяха казали, че армията е използвала взривове, за да осигури нормално корабоплаване и избягване на рязкото повишение на нивото на реката.

Как е замръзнало морето?
Доколкото съм осведомен, морската вода замръзва при температура под -10С. Всички, родени край морето знаят, че има едно силно северно течение, което ние наричаме „Дяволско”, и именно то предизвика натрупването на дунавския лед в заливите. Ниските температури и обилният снеговалеж слепиха ледените блокове и морето замръзна. За много бургазлии това беше истинска атракция. Някои си правеха снимки, много мои колеги рисуваха, други просто се наслаждаваха на гледката. Предполага се, че и в бъдеще морето ще замръзва.

Господин Мильо Цуцев ни изпрати с пожеланието морето пак да бъде пълно с риба и отново чисто, както е било преди 50 години.


Димитър Стойчев Димитров, ученик от 8-ми клас, Първа частна математическа гимназия, София