„Карст под защита – дар за поколенията”

Във връзка с провеждането на международното състезание за ученици „Карстът – последното бяло петно на планетата Земя” и уточнената дата на международната научно-практическа конференция „Защитени карстови територии – законодателство, туризъм, мониторинг”, в сайта са въведени актуализации в някои от сроковете на конкурса за карста.
26 февруари 2019 г.


През август 2019 г. в България ще се проведе първото международно състезание за ученици „Карстът – последното бяло петно на планетата Земя”. Това е нова оригинална инициатива от образователната стратегия ProKARSTerra-Edu. Състезанието се организира от Експерименталната лаборатория по карстология на НИГГГ-БАН с подкрепата на ЮНЕСКО. Лауреатите от 4-то издание на международния конкурс за карста ще получат възможност да присъстват като специални гости на състезанието - присъствието им ще бъде осигурено от наградния фонд на конкурса. За повече информация следете сайта на състезанието на адрес:
http://prokarstterra.bas.bg/sci-competition
21 януари 2019


В края на 2018 г. са получени първите творби за четвъртото издание на конкурса. Авторите са от Индонезия. Желаем им успех в класирането! Очакваме следващите участници...
20 декември 2018


В НИГГГ-БАН се проведе двудневна Национална работна среща-дискусия „Иновативно образование чрез карста” (23-24 юни 2018 г.). На нея бяха представени и обсъдени инициативите на образователната стратегия ProKARSTerra-Edu, разработвана от Експерименталната лаборатория по карстология. Специално за участниците, във фоаето на НИГГГ-БАН бяха подредени две експозиции, от които едната с наградени творби от международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”. http://www.bas.bg/иновативно-образование-чрез-карста/
25 юни 2018 г.


По покана на Дирекцията на Природен парк „Витоша” Експерименталната лаборатория по карстология на НИГГГ-БАН се включи в Празника на детето (1 юни 2018 г.), организиран в Детския екостационар „Бели брези”. Беше представена експозицията „ProKARSTerra”, в която особен интерес предизвикаха наградените творби от Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”.
2 юни 2018 г.


Важно съобщение: Поради наложилото се преместване на Международния научно-практически форум „Защитени карстови територии – законодателство, туризъм, мониторинг” през 2019 г., срокът за участие в обявеното четвърто издание на Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията” се удължава до 14 април 2019 г.
03.10.2017


Пътуващо училище за карста `2017: От 5 до 8 септември 2017 г. в моделни карстови територии в Северна България се проведе поредното Пътуващо училище за карста. То е организирано от Експерименталната лаборатория по карстология на НИГГГ-БАН в рамките на дейността „Иновативно обучение чрез карста” от проекта на БАН „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“ (Постановление на МС № 347, т. 5в. от 08.12.2016). Участваха 29 ученици и учители (по 7 учебни предмета), които заявиха трайни интереси към карста. Една от целите на Пътуващото училище беше да ги мотивира и подготви за успешно и оригинално участие в поредното четвърто издание на международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”.
За повече информация: http://prokarstterra.bas.bg/travel-school/
11.09.2017


На 15 май е обявено четвъртото издание на Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”. Той ще се проведе в традиционните 5 категории, като част от конкурсните рубрики са актуализирани и са добавени нови. Конкурсът се провежда в рамките на поредния Международен научно-практически форум „Защитени карстови територии - законодателство, туризъм, мониторинг” (ProKARSTerra`2018, София). Крайният срок за участие в конкурса е 14 май 2018 г. Циркулярно писмо-покана за участие ще бъде изпратено до различни институции и организации в България и по света. За допълнителна информация, моля разгледайте рубриките на този сайт и следете неговата актуализация.
15.05.2017

Обяване на резултатите от третото издание на конкурса

На 23.09.2015 г. в Голямата зала на БАН в София в тържествена обстановка бяха официално обявени резултатите от третото издание на конкурса и наградени лауреатите. Събитието е включено в програмата на Международната научно-практическа конференция „Защитени карстови територии – обучение и образование” и беше уважено и от много чуждустранни гости, участници във форума. След награждаването последва откриване на изложба с отличени творби от конкурса, поместена в залите на Националния природонаучен музей – София. На изложбата със своя оригинална арт-инсталация „Фантом в карста ІІІ” отново участваха и студенти на проф. Йошиаса Накано от Университета в Ямагучи (Япония).

Наградите за третото издание на конкурса бяха осигурени от ЮНЕСКО (участие в Пътуващото лятно училище за карста в България, 22-31юли 2015) и от „Златна Панега цимент” АД – „Титан” България (оригинални статуетки с минерали и скални фрагменти). Всички наградените автори получиха и специални дипломи.

Следващото, четвърто издание на конкурса е планирано през 2017-2019 г. и ще бъде включено отново в програмата на авторитетен международен научно-приложен форум: „Защитени карстови територии - законодателство, туризъм, мониторинг” (ProKARSTerra`2018, София).

12.10.2015Пътуващото лятно училище за карста (ЮНЕСКО) приключи успешно

То се проведе от 22 до 31 юли 2015 г. в типични карстови райони от Северна България. В него взеха участие 23 наградени автори и техни ръководители от третото издание на Международния конкурс „Карст под защита-дар за поколенията”, в т.ч. новите носители на Голямата награда от Черна гора. Другите наградени участници бяха от България, Германия, Латвия, Русия-Татарстан и Чешката република. По маршрута на Пътуващото училище бяха посетени 9 карстови пещери и редица други природни и културно-исторически обекти с национално и международно значение, разположени в карстови територии.
Повече информация за Пътуващото училище с оригинални впечатления на участниците и фотоилюстрации очаквайте на сайта на форума.

04.08.2015


НАГРАДЕНИТЕ ТВОРБИ ОТ ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА КОНКУРСА "КАРСТ ПОД ЗАЩИТА - ДАР ЗА ПОКОЛЕНИЯТА" ВЕЧЕ СА ИЗВЕСТНИ

Повечето от получените 142 конкурсни творби се отличават с оригиналност и искренна, завладяваща емоционалност. Това затрудни избора на членовете на международното 9-членно жури (България, Полша, Чешка република, Япония) , особено при определянето на фаворитите в конкурсните категории.
След обобщаване на оценките на всеки член от журито (по предварително зададените 6 критерия на конкурса), са определени общо 42 награди (9 първи, 16 втори и 17 трети), разпределени в 12 конкурсни категории. Допълнително са отличени с поощрение и други 24 творби, които ще бъдат включени в изложбата на конкурса, а техните автори ще получат почетен диплом.
За Голямата награда за оригинално творческо постижение членовете на журито номинираха 6 конкурсни творби от 3 различни категории. След обработката на резултатите и съгласуване с членовете на журито, Голямата награда в третото издание на конкурса се присъжда на 17-годишните гимназистки Даяна Мотика-Раонич и Аня Пьешивац (г. Жабляк, Черна гора) за техния проект „Карста на Дурмитор” (категория „Творба с природни материали”).
Официалното представяне на резултатите от конкурса и награждаването на победителите е планирано за 23 септември 2015 г. в София по време на тържествената сесия на Международната научно-практическа конференция „Защитени карстови територии – образование и обучение”. Тя включва и откриване на изложба с наградените творби, които след форума ще бъдат публикувани на сайта на конкурса.
Отличените автори с Голямата награда и с Първа награда от съответните категории ще получат официална покана за участие в Пътуващото лятно училище за карста (ЮНЕСКО), което ще се проведе от 22 до 31 юли 2015 г. в атрактивни карстови райони в България.
* * *
За трети пореден път станахме свидетели на сериозна подготовка и искрен ентусиазъм при изработването на конкурсните творби. Благодарим на всички участници в конкурса за тяхното достойно представяне и за прекрасните им творби. Оставаме с надеждата, че независимо от резултатите в класирането, те ще запазят своя интерес към карста и неговите тайни и той ще продължава да ги вдъхновява.
Изказваме искрена благодарност на всички членове на международното жури за проявената от тях отговорност и висок професионализъм при класирането на конкурсните творби. Уважаеми колеги, за нас беше чест да работим с вас!

От името на организаторите на конкурса -
Петър Стефанов

12.06.2015


ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ПРИКЛЮЧИ

Третото издание на международния конкурс приключи. Участваха 161 автори от 7 държави: България, Германия, Латвия, Руска федерация, Черна гора, Чешка република, Япония. Те представиха общо 142 конкурсни работи. След проверка за съответствие с регламента на конкурса, Организационният комитет ги предостави на международното жури за оценяване. Резултатите и класирането ще бъдат публикувани на сайта на конкурса на 12 юни 2012 г. Носителите на Голямата награда и на Първа награда от съответните конкурсни категории ще получат официална покана за участие в Пътуващото лятно училище за карста (ЮНЕСКО), което ще се проведе от 22 до 31 юли 2015 г. в атрактивни карстови райони в България.

Благодарим на всички участници за проявения интерес и оригиналните творби и им желаем успех в класирането!


В третото издание на конкурса вече има участници от:


Очакваме и вас. Краен срок: 30 април 2015 г.


НОВИ НАГРАДИ ЗА КОНКУРСА

В края на 2014 г. ЮНЕСКО ни информира, че е одобрил българския проект „Пътуващо лятно училище за карста” по Програмата за участие 2014-2015 г. В този проект, представен от НИГГГ-БАН, е предвидено част от квотата на участниците в Пътуващото училище да бъде за получилите Първа награда в съответните категории на международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”. И така, освен носителят на Голямата награда, възможност да посетят уникални карстови обекти в България получават всички участници, класирани на първо място в конкурса.
Пътуващото училище ще се проведе през втората половина на м. юли 2015 г. по специално подготвен маршрут и ще има продължителност 10 дни. Всички разходи на участниците в България ще се поемат от организаторите на конкурса, които са и автори на проекта на ЮНЕСКО.
Очаквайте допълнителна информация.


ПОЛУЧЕНИ СА ПЪРВИТЕ КОНКУРСНИ ТВОРБИ

На 13 февруари 2015 г. от Ростов на Дон (Руска федерация) получихме първите две конкурсни работи.
Очакваме следващите – краен срок: 30 април 2015 г.!